Keskustelua metsäsektorin oikeudenmukaisesta kestävyyssiirtymästä

Metsän rajalla -podcastissa puhutaan muutoksista, joita suomalaisissa metsissä, niiden hyödyntämisessä ja suojelussa, omistamisessa ja oikeuksissa, sääntelyssä ja ihmisten arvostuksissa on tapahtumassa. Tuomme yhteen tutkijoiden ja käytännön toimijoiden ymmärryksen ajankohtaisista aiheista.

Podcastin taustalla on monitieteinen ForTran – metsäsektorin oikeudenmukainen kestävyyssiirtymä -tutkimushanke. Hankkeen tutkijat ovat ekologian, liiketalouden, antropologian, metsätieteiden ja ennakoinnin asiantuntijoita. Podcastin juontaa hankkeen vuorovaikutusvastaava Sini Suomalainen. Tutkimusta rahoittaa Strategisen tutkimuksen neuvosto.

JAKSO 1

Mitä tarkoittaa oikeudenmukainen kestävyyssiirtymä?

Podcastin ensimmäisessä jaksossa Sini Suomalainen jututtaa ForTran-hankkeen johtajaa, soveltavan ekologian professori Mikko Mönkköstä. Käsittelyssä on oikeudenmukainen kestävyyssiirtymä. Miten näitä tavoitteita tulisi tulkita ja toteuttaa siten, ettei kumpikaan estäisi toisen toteutumista? Keskustelussa esiin nousee mm. ylisukupolvisuus ja muunlajisten oikeudet.

JAKSO 2

Metsien käytön ekologiset rajat

Suomessa metsien käyttöä on kauan – ellei aina – rajoittanut puun kasvu. Sen perusteella on laskettu vuosittainen taloudellisesti kestävä hakkuumäärä. Eli määrä, jonka voi hakata vaarantamatta tulevaisuuden hakkuita. Luontokato asettaa tälle ajattelulle uusia haasteita. Soveltavan ekologian professori Mikko Mönkkösen tutkimusryhmä on laskenut hakkurajat, joissa pysymällä olisi mahdollista poistaa eri metsäluontotyyppejä uhanalaisten luontotyyppien listalta.

JAKSO 3

Hiilensidonnan historia ja tulevaisuuden luontoarvomarkkinat

Tässä jaksossa sukellamme syvälle hiilensidonnan maailmaan. Sinin kanssa keskustelemassa ovat asiantuntijana Sweco Finlandilla työskentelevä Iris Mäntylä ja Itä-Suomen yliopiston professori Teppo Hujala. He avaavat aihetta etenkin sääntelyn, liiketoimintamahdollisuuksien ja kestävyyssiirtymän näkökulmista. Keskustelussa käydään läpi hiilimarkkinoiden historiaa Kioton pöytäkirjasta nykypäivään, pohditaan paikallisten ja globaalien ratkaisujen yhteensovittamista ja sitä mitä keinoja tarvitaan hiili- ja luontoarvomarkkinoiden kehittämiseksi Suomessa ja maailmalla.

JAKSO 4

Mitä eroa PEFC- ja FSC-sertifikaateilla on?

Suomessa käytetään pääasiassa kahta metsäsertifikaattia, PEFC- ja FSC:tä. Mutta mistä metsäsertifikaatit oikeastaan kuluttajalle kertovat? Voiko vastuullisuuden ja sertifikaatin välille vetää yhtäsuuruusmerkin? Missä asioissa sertifikaatit eroavat toisistaan tai lain vaatimuksista? Voiko metsänomistaja mitata sertifikaattien arvoa rahassa? Näistä kysymyksistä keskustelevat luonnonhoidon asiantuntija Teemu Huikuri Tapiosta ja väitöstutkija Claudia Kovács Aalto-yliopistosta. Juontajana Sini Suomalainen.