Metsäasiantuntijat arvioivat vihreän siirtymän ohjauskeinojen oikeudenmukaisuutta

Lähikuva metsäpohjasta, jossa on neulasia ja sammalta

Metsäasiantuntijat arvioivat vihreän siirtymän ohjauskeinojen oikeudenmukaisuutta

Itä-Suomen yliopisto käynnistää osana ForTrania kolmivaiheisen Delfoi-tyyppisen kyselytutkimuksen metsäasiantuntijoille. Tutkimuksessa asiantuntijat tuottavat ohjauskeinoyhdistelmiä luontokadon ehkäisemiseen ja arvioivat niiden oikeudenmukaisuutta paitsi omasta, niin myös muiden toimijoiden näkökulmasta.

Ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjunta edellyttää muutoksia vanhoihin metsätalouden ja luonnonsuojelun käytäntöihin. Sekä vanhat käytännöt että muutosehdotukset ovat aiheuttaneet kokemuksia epäoikeudenmukaisuudesta ja metsäkeskustelu kärjistyy helposti. Muutosten oikeudenmukaisuutta ei ole kuitenkaan systemaattisesti arvioitu. Tähän haasteeseen ForTranin tutkimus pyrkii vastaamaan tuomalla eri näkemyksiä yhteen. Näkemysten kirjoa on pyritty varmistamaan kutsumalla osallistujia laajasti eri organisaatioiden, kuten ministeriöiden, Metsäkeskuksen, Ely-keskusten, ympäristöjärjestöjen, metsäalan yritysten ja etujärjestöjen kautta.

Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa tutkijat keräävät ensin asiantuntijoiden näkemyksiä luontokadon ehkäisemisen tavoitteista. Asiantuntijat arvioivat esimerkiksi tarvittavaa suojelupinta-alaa ja lahopuun määrää. Tämän jälkeen vastaajia pyydetään ehdottomaan ohjauskeinoja, joilla päästäisiin heidän ehdottamiinsa tavoitteisiin. Tutkimuksen toisessa vaiheessa vastaajat pääsevät tutustumaan tutkijoiden yhteen vetämiin ohjauskeinoehdotuksiin ja arvioimaan niiden oikeudenmukaisuutta yhteiskunnan eri toimijoiden – ja luonnon – näkökulmista.

  • Tarve puhua oikeudenmukaisuudesta muutostilanteessa on selvästi olemassa, ja vastaajat ovat ottaneet tämän tutkimuksen innolla vastaan. Jos saamme asiantuntijaäänet monipuolisesti kuuluviin, voimme rakentaa yhteistä ymmärrystä hyväksyttävästä ja oikeudenmukaisesta vihreästä siirtymästä, kertoo FT Tuomo Takala Itä-Suomen yliopistosta.

 

Tutkimuksen tuloksia saadaan ensi vuoden aikana ja ForTran-hanke hyödyntää niitä paitsi akateemisesti myös politiikkasuosituksissaan ja julkisessa keskustelussa.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, ota yhteyttä Tuomo Takalaan, tuomo.takala@uef.fi. Tutkimuksen tarkoittamia asiantuntijoita ovat kaikki, joilla on näkemyksiä siitä, miten yhteiskunnan tulisi metsien luontokatoa ehkäistä.

Ajankohtaiset uutiset ForTran-hankkeesta löydät: