Johanna Yletyiselle merkittävä rahoitus epäonnistuvien kestävyyssiirtymien hallitsemiseen

Kuvituskuva epäonnistuneesta kestävyyssiirtymästä

Johanna Yletyiselle merkittävä rahoitus epäonnistuvien kestävyyssiirtymien hallitsemiseen

Johanna Yletyinen, ForTran-työpaketin johtaja, on saanut merkittävän tutkimusrahoituksen Suomen Akatemialta tutkiakseen kestävyyssiirtymien usein huomiotta jäävää näkökulmaa: epäonnistuvien kestävyyssiirtyminen tunnistamista ja hallintaa.

Kestävyyssiirtymään tähtäävät toimet ovat käynnissä ennennäkemättömin ponnistuksin ja merkittävin kustannuksin. Luonnontilan parantamisen ja ihmisen hyvinvoinnin ylläpitämisen (ts. kestävyyden) tavoittelu on kuitenkin joissain tapauksissa johtanut haitallisiin seurauksiin. Esimerkkejä ovat kallis mutta epäonnistunut luonnonsuojelu tai sosiaalisen epäarvoisuuden lisääntyminen.

Uusi tutkimushanke, nimeltään Epäonnistuvan kestävyyssiirtymän hallinta

(Turning away from the brink of a failing sustainability transition: recognizing and managing failure in sustainability initiatives), kehittää strategioita, joilla epäonnistuva kestämyyssiirtymä tunnistetaan ja sen haitallisia vaikutuksia estetään tai lievennetään.

“Olemme kestävyyden suhteen kriittisessä vaiheessa, jossa panokset ovat hyvin korkeat.” Yletyinen sanoo. ” Hankkeeni päätavoite on varmistaa, että kestävyyssiirtymät onnistuvat ja ovat mahdollisimman turvallisia. Haluamme varmistaa, että tulevat toimet eivät ainoastaan tähtää korkealle, vaan ovat myös paremmin varustettuja välttämään sudenkuopat.”

Osa hankkeesta toteutetaan yhteistyönä Yletyisen mallinnustyön kanssa ForTran-työpaketissa Siirtymä kestävään metsäsektoriin.